Sexton strängar

Sexton Strängar bildades 2013 och har sedan dess haft en massa roliga musikaliska äventyr tillsammans med varandra och med barn och vuxna runt om i Sverige. Som klassiskt utbildade musiker tar kvartetten avstamp i den klassiska musiken men färdas sen genom många olika stilar och genrer. 
Gruppen började sin bana med att spela föreställningar för barn och med visionen att barn på nära håll ska få uppleva en konsert med hög kvalité och på ett sätt där de känner sig inkluderade och delaktiga. Visionen har sedan dess legat till grund för konserter och föreställningar - vare sig det gäller barn eller vuxna.
Sexton Strängar har jobbat för bland andra: Musik i Syd, Kalmar länsmusik, Musik i Blekinge, Norrbottensmusiken, Musik i Dalarna, Musik i Västernorrland, Musik i Uppland, Vetlanda kommun, Kumla kommun, Örebro länsmusik, Sommarscen Malmö.

Sexton Strängar består av:
Filip Runesson, violin
Gabriele Freese, violin
Paula Gårsjö, viola
Anna Thorstensson, cello

våra föreställningar:


tjena känslor

Stråkkvartetten 16 Strängar utforskar det här med känslor. Känslorna som kommer, 
stannar kvar en stund för att sedan försvinna, eller bli till andra känslor. Med musiken som farkost slungas barnen ut på en fartfylld och omväxlande resa i känslornas värld. Hur ser man ut om man är riktigt arg? Hur känns det när man är rädd? Kan man vara glad inuti? Barnen lyssnar, sjunger och deltar i föreställningen, som kan inspirera till fortsatta samtal om känslor.

Förställning för barn ålder 4-8
Tid: ca 30 min
Regi: Anna Arwidsson

Tjena käslor finns även som ett skapandeskola-projekt med en tillhörande workshop och ett material för att musikaliskt leka med och närma sig olika känslor.

Se ett smakprov ur föreställningen här: TJENA KÄNSLOR

smaka på språket

16 Strängar har skrivit egen musik som på ett musikaliskt och lekfullt sätt tar sig an det svenska språket. Vi smakar till exempel på alfabetet, vokalerna, ordklasser och ord som stavas lika men betyder olika saker. Smaka på språket finns både som separat föreställning och som ett ”skapandeskola-
projekt” med arbetsmaterial, låtmaterial och möjlighet till besök av kvartetten i flera steg.

Föreställning för barn åk 1-3 eller personer nya för det svenska språket.
Tid: ca 40 min
Manus och ide: Sexton strängar och Daniel Adolfsson.
Regi: Daniel Adolfsson

Sagt om Smaka på språket: "Jättestort tack till er! Det var en jättelyckad konsert och eleverna tyckte det var superkul! 
Vi är väldigt nöjda. Tack så mycket för alla sånger!" Lärare, åk 1, Oskarshamn. 

Titta på en trailer från en filminspelning här: SMAKA PÅ SPRÅKET

Lyssna på ett smakprov ur Smaka på språket:

smaka på språket med symfoniorkester/sinfonietta


Sexton strängar erbjuder föreställningen Smaka på språket, arrangerad för kvartett och symfoniorkester. De roliga, underfundiga och pedagogiska låtarna svänger ännu mer med en hel symfoniorkester bakom. Noter finns att hyra och vi samarbetar gärna med orkestrar som vill göra familjekonsert eller vill ut och turnera på skolor. Kan också kombineras med Skapande skola-projekt där vi kommer ut i klasserna i förväg och introducerar låtarna.

Regihjälp: Anna Arwidsson

Se ett smakprov ur föreställningen här: SMAKA PÅ SPRÅKET ORKESTER
 

Sexton Strängars musikaliska upptäcktsfärd

Från Hejdåtid till justnutid

Vad kan man använda musik till? Hur gjorde man förr? Är det någon skillnad på hur man gör nu? Finns det kanske likheter? Musik från film och teater blandas med Vivaldi och Mozart, mobilsignaler och välkända signaturmelodier från tv. Med stor musikalisk bredd visar 16 strängar på att musik faktiskt använts på precis samma sätt, då som nu.

Föreställning för 10-14 år/vuxenpublik
Tid: ca 45
Manus och idé: Sexton Strängar och Anna Arwidsson
Regi: Anna Arwidsson

Titta på ett utdrag här: FRÅN HEJDÅTID TILL JUSTNUTID

Musikaliska mojänger

Vem vill inte ha en hemlig låda innehållandes allt från fåglar som kan kvittra till en fjärrkontroll som sätter igång en hel stråkkvartett. I Sexton Strängars föreställning med en stor musikaliska bredd är allt möjligt och barnen blir snabbt en del av föreställningen med hjälp av deras påhittiga idéer, sång och dans.   

Förställning för barn ålder 4-8
Tid: ca 30 min
Manus och ide: Sexton Strängar och Anna Arwidsson
Regi: Anna Arwidsson

Titta på ett utdrag här: MUSIKALISKA MOJÄNGER

Workshop med stråkelever


Nu finns ett material där dina stråkelever kan vara med och spela med oss i föreställningen Tjena känslor. Materialet består av stämmor i olika nivåer, där ni väljer vad som passar era elever. Ni övar med eleverna och när vi i Sexton strängar kommer gör vi den sista finishen och jobbar med det sceniska. Konserten kan ges för familj eller offentligt. Det ingår även en lärarhandledning och vi finns tillgängliga för frågor och stöd under repetitionsperioden. 
 

livet är ett äventyr

En konsert med musik och text som beskriver många olika typer av äventyr. Ett kärleksäventyr, ett filmäventyr, ett inre äventyr. Och tänk på att äventyret kan vänta runt hörnet! Musiken är en blandning av gammalt och nytt. Klassiska hits blandas med  folkmelodier, tango och barnvisor. Musiken varvas med textläsning som har anknytning till äventyr.

Ett program som vänder sig främst till vuxenpublik.
Tid: ca 50 min eller efter önskemål.

quiz night med sexton strängar

Upplev stråkkvartetten Sexton strängars kluriga och underhållande livemusikquiz med allt mellan Bach och Björnen Baloo. Perfekt på after worken, kammarmusikföreningen, eller kanske hemma i vardagsrummet. 

Förställlningen kan anpassas efter ålder; från barn - vuxenpublik.
Tid: efter önskemål

önskemål, samarbeten och workshops

Förutom i Sexton Strängars föreställningar så är kvartetten också tillgänglig för andra typer av konserter och samarbeten samt för workshops för till exempel elever i kulturskolan. Vi kan även arrangera och skriva musik inom kvartetten och på så sätt skräddarsy program för olika önskemål.